8 Mayıs 2012 Salı

Howard Carter


Tutankamon'un mezarını keşfeden ünlü mısır bilimci ve arkeolog, 9 Mayıs 1874 yani 138 yıl önce bugün doğdu. Ölümü ise Mısır'dan oldukça uzakta gerçekleşmiştir.

İngiltere'nin Londra kentinde dünyaya gelen ünlü arkeolog çocukluğunun büyük bir kısmını Norfolk'da geçirdi. Annesi Martha Joyce (Sands), babası ise Samuel Carter'dir.

1892 yılında Tell el-Amarna kazılarına katılan Carter, Mısır hükumeti tarafından eski yapıtlar müdürlüğüne atanmıştır. 1910 yılında Teb'de yapılan kazılarda Mısır kraliçesi Hatşepsut'un mezarının bulunmasında öncülük ettikten sonra Lord Carnarvon ile birlikte Krallar Vadisi'nde araştırmalarda bulundu ve 1922 yılında onun ününe kavuşmasını sağlayan Tutankhamon'un mezarını keşfetti.

Aslında Tutankhamon'un mezarı diğer firevunların mezarına karşı daha sönük kalmaktadır. Ancak bu mezarın öne çıkmasını sağlayan neden, mezarın içinde bulunan hediyelerin yağmalanmamış olmasıdır. Yani mezarla birlikte büyük bir değer taşıyan mezar hediyeleri de ele geçirilmiştir ki bu büyük bir zenginliktir. Eserleri ThutmosisIV'ün Mezarı (1904), Tutankhamon'un Mezarı (ilk iki cilt 1923; 3.cilt 1933)'dır

2 Mart 1939 yılında hayata veda etmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder