5 Mayıs 2012 Cumartesi

Keith Haring



     1980'li New York şehrinin duvarlarında oldukça emeği geçen ünlü bir graffiti sanatçısı, ressam ve sosyal aktivist.  4 Mayıs 1958 tarihinde Pennsylvania ABD'de dünyaya geldi ancak dönemin koşullarına göre pek uzun yaşamı olmadı. 16 Şubat 1990 tarihinde New York şehrinde hayatını AIDS'e karşı kaybetti.

     Reading, Pennsylvania'da doğmasına rağmen Kutztown'da annesinin yanında büyüdü. Keith Haring sanatçı tarafını babasından alıyordu. Babası  Allen Haring bir karikatüristi ve bu sayede Keith Haring ileriki yaşlarındaki başarısını babasının katkısıyla daha iyi yerlere taşıyacaktı. Pittsburgh'taki The Ivy School of Professional Art'ta 1976 - 78 tarihleri arasında öğrenim görerek sanat alanında adeta uzmanlaştı.

    Kariyerinde üne  Tseng Kwong Chi'nin fotoğrafçılığı ile ulaştı. New York'da tebeşirle çizdiği duvar resimleri bu fotoğrafçı sayesinde ilgi topladı. 1980 yılında Club 57′de eserlerini sergilemeye başladı ve bir yıl sonra 1982'ye kadar sürecek olan ilk özel sergisini Tony Shafrazi sanat galerisinde yaptı. 1984 yılında Avusturalya / Melbourne şehrinde duvar resimleri çizdi. Ünü yayıldıkça o da çeşitli ülkelere giderek yeni eserler ortaya çıkardı. Böylece ünü ile birlikte sanatı da dünya üzerine yayılmış oldu.

    1990 tarihinde AIDS'e karşı olan savaşını kaybetmiştir.




  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder